Bir ülke içerisinde herhangi bir spor dalını uygulamak ve o sporla uğraşmak için var olan şartlar olgunlaştıkça bireylerde her zaman profesyonelleşme dürtüsü ortaya çıkar. Çünkü şartlar iyileştikçe daha fazla o sporla uğraşmak ve daha iyi performans sergilemek kaçınılmaz bir istektir. Her zaman dediğimiz gibi bisiklet eğer tamamıyla spor amaçlı binilen bir aletse spor dalları hakkında yukarıda yaptığımız genelleme bisiklet sporunu da kapsar. Bu uzmanlaşma dürtüsü sonucunda bisiklet sakatlıkları kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Bilinçli yapılsın ya da yapılmasın her bisiklet sporcusu için bisiklet sakatlıkları kaçınılmazdır. İşte bizler de sizin için bisikletçilerin en sık karşılaştığı beş sakatlığı sıraladık ve açıkladık.
Bisiklet Sakatlıkları:
1. Sırt Ağrısı
2. ITB Sendromu
3. AC Eklem Burkulması
4. Kesik, sıyrık ve yaralanmalar
5. Ayak Hissizleşmesi
1.Sırt Ağrısı
Özellikle PRO serisi olarak geçen profesyonel bisikletler aerodinamik yapıdan tam anlamıyla faydalanabilmek için sürücüyü gidona doğru yatay bir açı almaya zorlar. Bu duruş ciddi anlamda performans artışı getirse de kullanım bazlı ve kronik sırt ağrılarına sebebiyet verebilmektedir. Bisiklet sakatlıkları içerisinde açık ara farkla yaşanan bir sorundur.
2.ITB Sendromu
İliotibial Bant olarak geçen bu bölgede yine pedal çevirmekten kaynaklanan ve kronikleştiğinde ciddi bir bisiklet sakatlığına dönüşebilen rahatsızlıklar meydana gelir. Bu rahatsızlık kendini kalça bölgesinden başlayıp dizin dış kısmına doğru devam eden bir ağrı ya da sızı olarak belli eder kendini.
3.AC Eklem Burkulması
Acromioclavicular eklem burkulması dizdeki eklemin pedal çevirirken sıkça yaptığı ileri-geri hareketini gerçekleştiren gidonu kavramak için görev yapan omuz eklemenin sakatlanmasıdır. Düzenli bir şekilde, bisiklet sürmezken de kendini hissettiren bu ağrının fizik tedavi yöntemlerince tedavi edilmesi gerekir.
4.Kesik, Sıyrık ve Yaralanmalar
Sıcak kazalarda gerçekleşen bu yaralanmalar diğer araçlarla ilişki halinde olan tüm sporlar için geçerli olduğu gibi bisiklet için de geçerlidir ve korunma yöntemi çok dikkatli ve şanslı olmaktan geçer.
5.Ayak Hissizleşmesi
Bu sakatlığı genelde soğuk iklime sahip bölgelerde bisiklet kullanan sporcuların yaşadığını belirtmekte fayda var. Bisiklet sakatlıkları içersinde belki de pek aşina olmadığımız bir sakatlık türü. Ama ülkemizdeki bisiklet kullanımı bu ivme ile artarsa daha çok sporcunun kışa kendini adapte edebileceği ve bu tarz rahatsızlıkların da yaşanabileceği ihtimali hiç de küçük bir ihtimal değil.