Mayıs ayı içerisindeki Giro d’Italia macerasından sonra güzel bir yarışa daha tanıklık ettik. Tour de France’ın provası gözüyle bakılan Criterium du Dauphine yarışı bazı bisikletçi ve takımlar için rüya gibi geçse de bazıları içinse kabus niteliğindeydi. Tinkoff’dan Alberto Contador, Team Sky’dan Chris Froome ve Astana Pro Cycling Team’den Fabio Aru’yu kritik dönemeçte aynı yarış içerisinde izleme fırsatı bulduk. Chris Froome, Criterium du Dauphine 2016’da galibiyetiyle birlikte bu maratonu kariyerinde 5. kez kazanmış oldu. Bundan önce İngiliz bisikletçi 2011, 2012, 2013 ve 2015 yıllarında da bu yarışı kazanmıştı. Bu istatistiğin bizler için başka bir önemi daha var. Froome 2013 ve 2015 yıllarında aynı zamanda Tour de France’ı da kazanarak bu iki yarışı aynı sezon içerisinde 2 defa kazanan bisikletçiler listesine kendini kaydettirdi. Fakat üçleme yapan bisikletçi henüz yok. Eğer Froome Fransa Bisiklet Turu 2016’yı da kazanmayı başarırsa bir ilke imza atmış olacak. Bunun dışında Chris Froome’ın performansı Fransa Bisiklet Turu Şampiyonluğunu hedefleyen diğer bisikletçiler için de oldukça tedirgin edici boyutta. Çünkü Froome bir aksilik çıkmazsa Fransa’ya kariyerinin zirvesinde gelecek diyebiliriz.
Bu noktada Alberto Contador’a değinmekte fayda var. Contador, Prologue’da gösterdiği performansıyla oldukça çetin ceviz olduğunu herkese hatırlattı. Buna ek olarak şunu söyleyebiliriz. Contador, Froome’dan 35 saniye geride kalarak her ne kadar podyumda yer alamasa da Fransa Bisiklet Turu’na en güçlü adaylar arasında gidecek. Sonuçta Criterium du Dauphine, Fransa Bisiklet Turu’nun provası niteliğinde ama kendisi değil. Bu konseptte bir yarış için 35 saniye kaybı çok fazla ciddiye almaya gerek yok. Contador ve Froome tarafında her şey yolunda gözükse de Fabio Aru cephesinde sıkıntılar var. Aru, yarışı 45. sırada bitirdi. Rahatsızlık ya da mekanik arızalardan dolayı değil, performansı Aru’nun bu sırada bitirmesine sebep oldu. Kendini zorlamamak istemiş olabilir ya da asıl domestiklerinin (ona yardım edecek takım arkadaşlarının) yarışta yer almamasından dolayı geride kalmış olması seçenekler dahilinde. Ama eğer bu sıralamadaki tek sebep Fabio Aru’nun kendi performansıysa Fransa Bisiklet Turu’nda onu zorlu günler bekliyor diyebiliriz.
Bir diğer önemli durum ise Etixx Quick Step takımı ve bisikletçilerinin sergilediği performans. Etixx’in gücünü sorgulamaya ya da geçmişteki başarılarını hatırlamaya gerek bile yok aslında. Sadece bu yılın mayıs ve haziran aylarındaki başarılarına şöyle bir göz atalım:
Giro d’Italia 2016 Başarıları:
- Marcel Kittel ile 2 etap galibiyeti
- Matteo Trentin ile etap galibiyeti
- Gianluca Brambilla ile etap galibiyeti
- Marcel Kittel, Gianluca Brambilla ve Bob Jungels ile pembe forma taşıma başarısı
- Bob Jungels’in genç klasmanda birincilik elde etmesi
Amgen Tour Of California 2016:
- Julian Alaphilippe ile etap zaferi (3. etap)
- Julian Alaphilippe ile birincilik (Amgen Tour of California 2016 Şampiyonluğu)
Criterum du Dauphine 2016:
- Daniel Martin ile genel klasman 3. lüğü (Christopher Froome’un 19 saniye gerisinde)
- Julian Alaphilippe ile genel klasman 6. cılığı (Şampiyonun 51 saniye gerisinde)
- Julian Alaphilippe ile genç klasman şampiyonluğu
İşte Etixx Quick Step Takımının yaklaşık bir buçuk aylık karnesinden yansıyan belli başlı başarılar bunlar. Belçika temsilcilerinin Fransa Bisiklet Turu’nda adlarından oldukça fazla bahsettirecekleri ise kesin.
Tüm bunların dışında AG2R La Mondiale’den Romain Bardet’e ve BMC Racing Team’den Richie Porte’a dikkat çekmek de fayda var. Bu iki bisikletçi de gerek kariyerleriyle gerekse son Dauphine performanslarıyla ne kadar güçlü olduklarını tekrar sergilediler. Bu iki isim de Fransa Bisiklet Turu’na gittiği takdirde önemli şampiyonluk adayları olarak ilgiyi üstlerine çekeceklerine hiç şüphe yok.