Elektrikli bisiklet daha zahmetsiz yolculuklar için yapılmış bir tasarım. Ama halen tam anlamıyla tamamlanmamış ve gelişmeye açık bir kapı. En büyük sorunu aynı zamanda teknoloji çağının bir çok ürünün ortak problemi olan batarya ömrü ve muhtaç olduğu kablo bağımlılığı.
İşte bu yazımızda tanıtacağımız ürün sizi bu bağımlılıktan kurtaracağa benziyor.
Leaos Solar e-bike çerçevesine yerleştirilen güneş panelleriyle kendi enerjisini sağlarken üreticilerinin söylediklerine göre kullanım seviyenize göre sarj edilmeye ihtiyaç duymadan seyahat etmenizi sağlayabiliyor. Bu da yıllardır hayallerini kurduğumuz bitmeyen batarya düşüncesini gerçeğe dönüştürüyor.
Solar e-bike otomatik pedal yardım sistemi ve direk elektrik tahrik sitemiyle kullanılabilir olacak. Şirketin söylediğine göre Leaos orta seviye kullanımda otomatik pedal yardım sistemiyle 20km, tamamiyle elektrik tahrik sistemiyle 16 km mesafe alabiliyor. Bu kısa gözüken mesafe hayallerinizi yıkmasın. Çünkü Leaos’un tasarımcısı Armin Oberhollenzer’in söylediğine göre bu seviye kullanımda bisiklet üzerindeki güneş panelleri bataryayı sürekli kullanımı karşılayacak kadar şarj edebilecek ve ışık ulaştığı müddetçe batarya asla azalmayacak.
Leaos Solar e-bike’ın ayrıca güneş enerjisiyle çalışmayan iki kardeş modeli daha var. Leaos Pure ve Leaos White. Armin bu bisikletlerin alışıla gelmedik tasarımlarının bir e-bike’ın çeşitli teknik özelliklerini içeren güçlü bir görünüşe sahip modeller olduğunu söylüyor.
Bisiklet karbon fiber yek pare bir gövdeye, karbon fiber gidona ve karbon fiber çamurluklara sahip. Bisiklet üzerindeki ultra ince paneller yüzde yirmi verimliliğe sahip paneller ve marketlerden bulabileceğiniz tarzda değil.
Armin’e göre panellerin çevre ışığında sağladığı verim, parlak gün ışığına göre sağladığı verime oranla çok da kötü değil. Parlak gün ışığından ziyade başka faktörlerin (örneğin panellere vuran ışığın açısının) verimi daha çok etkilediğini hatta bu etkinin yüzde 70’e varan oranlarda gerçekleştiği belirtiliyor.
Eldeki bu verilere ulaşılabilmek için hem İtalya’da hem de Almanya’nın bulutlu havalarında testler yapılmış ve eldeki verilerin gerçekçi ve doğru olması için gayret gösterilmiş.
Armin Oberhollenzer tasarımda en zor şeyin güneş panellerinin yerleştirilmesi olduğunu söylüyor. Olabildiğince panel yerleştirmeye çalışırken bir yandan da estetik bir bisiklet yaratmaya çalışan tasarımcı, panellerin sadece yan taraflara yerleştirilebilir olmasının da tasarım sırasında büyük bir sorun olduğunu söylüyor.
Şu anda sadece güneş panelleriyle bütün bataryayı doldurmanın gerçek koşullar altında ne kadar süreceği denenmiş değil. Hesaplar 24 saat gibi uzun bir süre gösterirken, şebeke beslemesiyle 2 saat içerisinde bataryanın tam dolu hale geldiği söyleniyor. Tasarımcısı güneş panellerinin hızlı şarj için zaten uygun olmadığını söylerken amaçlarının da bu olmadığını ekliyor. Amaç bizleri normal bir kulanım için geleneksel güç kaynaklarından kurtarmak.
Modelin fiyatı ise 9 bin dolar civarında. Ürünü Türkiye’ye getirmek için yapacağınız masraf ve gümrükte ödeyeceğiniz vergiler düşünüldüğünde ürün biraz tuzlaya mal olabilir. Yine de bu model şarj ve batarya süresi gibi kabuslardan tamamen kurtulacağımız günlerin hiç de uzak olmadığını göstermesi bakımından önemli bir tasarım.