Türkiye aldığı kararlarla birlikte ayrı ayrı düşünülebilecek iki alanı birleştirerek büyük bir atılıma kalkıştı. Bu iki başlık ise “yerli otomobil” ve “elektrikli otomobil”. Yerli otomobil aynı zamanda da elektrikli otomobil olacak. Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Fatih Altaylı’nın programı Teke Tek’e konuk olarak yerli otomobil bahsi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aşağıda önemli satır başlarına değindik.
Daha önce de duyurlduğu gibi yerli otomobilin tanıtımı yani ilk prototipi 2021 yılında görücüye çıkacak. Seri üretim anlamında ise ilk parti 2022 yılında 7.000 adet ile başlayacak. Bakan Özlü’nün açıklamasına göre yerli otomobil orta ve üst sınıfa hitap edecek, 5 farklı modelde üretilecek. Bu 5 farklı modelden biri de hafif ticari araç modeli olarak belirlenmiş durumda. Bakan Özlü’nün verdiği garantilerden biri ise yerli otomobilin muadillerinden daha ucuz olacağı yönünde. Yerli-Elektrikli otomobil seri üretime geçtikten sonra asıl hedef dış pazarlar olacak.
Standart benzinli, içten yanmalı otomobillerde pazarda tutunabilmek için piyasaya 500.000 otomobille giriş yapılması gerektiği ancak bu durumun elektrikli otomobillerde 50-60 bin bandında olduğu ise Bakan Özlü’nün ifade ettiği önemli istatistiklerden biri.
Elektrikli otomobillerin Türkiye’de yaygınlaşması durumunda ciddi bir alt yapı da gerekmektedir. Şarj istasyonlarının aktif bir şekilde çalışabilmesi içinse Faruk Özlü’ye göre Türkiye’de elektrik alt yapısına 1.1 milyar euro yatırım yapılması icap etmektedir.
Bakan açıkladı: Elon Musk Taşınıyor
Elon Musk, Türkiye’ye geldiğinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmelerde bulunmuşlar. Elon Musk, bu alanda Türkiye’ye destek olmadan önce kendi sorunlarını çözmesi gerektiğini belirtmiş. Sorunların çözümü için belirlediği yol haritası ise fabrikasını Çin’e taşıyarak hem üretim gücünü artırmak hem de Çin’de çok hareketli olan elektrikli otomobil pazarına giriş yaparak satış hacmini artırmakmış.
Yerli Otomobil Sürecinde KOBİ’lere Sağlanacak Teşvikler
Bakan Özlü artık otomobil üretiminin %70’ini elektronik ve yazılımın oluşturduğunu belirtti. Şu anda yerli otomobil işi için beş girişimci dev firma 100’er milyon lira yatırmış durumda. 500 milyon da devlet yatırımı mevcut. Ancak bu tarz projelerde kobi katılımı olmadığı müddetçe projelerin süreklilik arz etmesi mümkün değil. Şimdiden Tübitak ve Hazina Müsteşarlığı anlaşma imzalamış durumda. İlk fon 500 milyon tl olarak belirlendi. Önümüzdeki 5 yılda bu fonun hacmi 10 milyar tl’ye kadar ulaşacak. Devlet tarafından fonlanan özel fonlar kobilere destekte bulunacak.
Bizler de şu an için Mehmet Gürcan Karakaş’ın CEO’su olduğu yerli otomobil projesi hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya çalışacağız.
Burak Candan